Tanah Liat Kaolin: kegunaan dan faedahnya

Tanah liat Kaolin adalah tanah liat serbaguna dengan sejumlah kegunaan dan faedah. Ia juga mempunyai sifat kimia dan fizikal yang unik yang menyumbang kepada penggunaannya. Ini adalah zat tanah liat yang terdapat secara semula jadi yang kebanyakannya terdapat di tanah yang telah berkembang dari cuaca kimia batu di iklim panas dan lembap. Contoh iklim yang baik adalah hutan hujan tropika. Ia juga dipanggil tanah liat China, tanah liat putih, tanah liat kosmetik putih, silikat aluminium terhidrat, tanah liat Kaolinit antara lain.

Bagaimana tanah liat kaolin untuk kulit dan rambut anda? Penggunaan luaran kaolin ini mempunyai sejarah yang panjang. Dari semua tanah liat yang diketahui, kaolin (jenis putih) adalah yang paling ringan. Kelebihan ini menjadikannya produk penjagaan kulit yang tidak keras untuk jenis kulit sensitif. Komponen khas aluminium oksida dan silika banyak menyumbang kepada kesan yang luar biasa untuk kulit.

Berikut adalah khasiat tanah liat kaolin untuk kulit:

Kaolin digunakan untuk membersih dan merawat kulit

Tanah liat Kaolin secara tradisional digunakan dalam merawat, menyuburkan, dan menenangkan pelbagai jenis kulit. Pada masa ini, kaolin adalah salah satu bahan aktif utama dalam kebanyakan produk muka dan kulit, serbuk badan, deodoran, lulur, dan tahi [Awwad, 2011]. Ia boleh digunakan sendiri atau dalam kombinasi produk lain.

Tanah liat dapat digunakan dengan berkesan untuk merawat kulit lembab dan berminyak. Ia disapu pada kulit sebagai serbuk debu atau dalam keadaan yang lembabdan dibiarkan kadang-kadang hingga kering kemudian dibasuh. Tanah liat Kaolin berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran sebum. Ini menjadikan kulit berminyak kekal licin dan kering.

Kaolin Membantu Menyahtoksin Kulit

Menurut W.N Logan (2009), Indiana Division of Geology, tanah liat Kaolin digunakan sebagai agen penyahtoksin dan pembersih kulit. Tanah liat mengandungi kandungan silika yang tinggi yang membantu menghilangkan kulit mati dan membuatnya tumbuh semula. Ini juga membersihkan dan menyahtoksin kulit dan menjadikannya lembap. Di samping itu, ia mempunyai mineral dan nutrien fitto yang unik, yang membantu menghilangkan toksin dan minyak dari kulit.

Untuk menyahtoksin dan membersihkan kulit, tanah liat kaolin digunakan sebagai topeng muka dan pembalut badan, di mana lapisan nipis diaplikasikan pada wajah atau di badan dan dibiarkan tetap utuh selama rata-rata 20-30 minit.

Apabila ia dibasuh, kulit, kekal dengan sifat regenerasi yang luar biasa.

Tanah Liat Kaolin untuk Manfaat Rambut

Penggunaan tanah liat Kaolin juga turun ke rambut. Ia sangat sesuai untuk kulit kepala kerana mengelupas dengan lembut sambil merangsang peredaran dan pembersihan. Bagi individu yang mempunyai rambut kering, tanah liat putih akan berfungsi sebagai pembersih yang sempurna kerana ia tidak akan mengeluarkan kelembapan dari rambut. Ia meningkatkan kekuatan dan keanjalan, menyerap toksin pada kulit kepala dan rambut dan dapat membantu melambatkan proses penuaan rambut. Ia juga boleh digunakan sebagai masker rambut.

(Sumber: Durablehealth.net)