Manfaat Kesihatan Timun yang Hebat untuk Kulit

Timun adalah buah-buahan yang tergolong dalam keluarga labu, dan sangat terkenal dengan rasa renyah dan menenangkan berkat kandungan airnya yang banyak.

Timun sedap dan segar apabila dimakan sebagai salad atau mempunyai khasiat jus timun atau mungkin mempunyai cara lain untuk mendapatkan faedah pemakanan daripada timun dengan memakannya secara teratur. Hanya makan mentah dan segar dari alam semula jadi.

Tetapi tahukah anda, selain daripada manfaat makan timun, buah berkhasiat ini juga merupakan tambahan yang bagus untuk merawat kulit? Telah diketahui bahawa timun sangat baik untuk kesihatan kulit dan terkenal sebagai makanan super untuk kulit, dan pengatur semula jadi. Timun telah digunakan dalam perawatan kulit selama beberapa dekad untuk mengatasi masalah kulit biasa seperti penghidratan, penuaan, dan keradangan.

Timun mempunyai sifat anti-radang, ditambah dengan antioksidan yang merupakan molekul yang membantu melawan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas dan nutrien seperti vitamin C dan asid folik, menjadikannya bahan yang sangat baik untuk masker kulit buatan sendiri.

Apa yang menarik mengenai sayur-sayuran adalah kandungannya seperti antioksidan, vitamin, dan asid berguna. Vitamin C adalah antioksidan yang dapat mencerahkan dan mencerahkan kulit. Nutrien tersebut membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dan melindungi daripada tanda-tanda penuaan pramatang.

Pengeluaran kolagen biasanya berkurang dari masa ke masa, sebab itulah sangat bermanfaat untuk memasukkan bahan seperti asid kafeik dan asid folik ke dalam rutin penjagaan kulit harian anda.

Manfaat Kesihatan Timun untuk Kulit:

1. Mencegah Penuaan Pramatang
2. Mencegah Muka Bengkak
3. Membantu Merawat Jerawat
4. Merawat Kerengsaan
5. Menghidratkan Kulit