Apa itu Aloe Vera?

Ini adalah tanaman sukulen yang tumbuh dengan banyak di iklim tropika dan tergolong dalam spesies tumbuhan genus Aloe. Selama bertahun-tahun jus Aloe Vera telah digunakan untuk penjagaan kulit dan ubat-ubatan, ini kebanyakannya adalah jus mentah yang berasal dari tanaman, gelnya lengket tebal seperti cecair yang diekstrak dari daun tanaman Aloe Vera.

Kelebihan Aloe Vera untuk kulit
Aloe Vera mempunyai pelbagai bahan bermanfaat semula jadi yang membawa manfaat kecantikan dan kesihatan yang digunakan dengan betul pada kulit kita. Inilah kelebihan Aloe Vera untuk kulit kita;

Aloe Vera sebagai pelembap
Ia sempurna untuk meningkatkan penghidratan kulit kering dan bersisik tanpa menghayati permukaan kulit anda dengan rasa berminyak. Ia mempunyai sifat menenangkan yang membantu mengembalikan kulit yang halus dan lembut, memberi anda perlindungan dari kusam yang disebabkan oleh kulit kering sehingga menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah dan semula jadi. Sangat sesuai untuk orang yang mempunyai kulit yang berminyak kerana kemampuannya untuk tidak meninggalkan rasa berminyak.

Mempercepat penyembuhan luka, luka dan luka bakar
Menurut penyelidikan semasa anda menggunakan Aloe Vera untuk gigitan serangga, luka bakar, lebam, luka atau kecederaan lain, ia mengurangkan masa yang diperlukan untuk sembuh dan juga meminimumkan kemungkinan menakutkan; masa penyembuhan dapat dikurangkan hampir sembilan hari.

Aloe Vera menembusi lapisan kulit luar (epidermis) sebanyak empat kali lebih cepat daripada air, dan juga dapat meningkatkan pertumbuhan dan pengeluaran sel kulit lapan kali lebih cepat; kerana mengandungi polisakarida yang merangsang pertumbuhan sel baru.

Membantu membersihkan noda dan menghilangkan jerawat
Sifat anti-radang dan antibakteria (kehadiran auksin dan giberelin) memberikannya kemampuan untuk melakukan keajaiban dalam menghilangkan noda dan mengurangkan jerawat. Ada juga kemampuan untuk merangsang pertumbuhan sel dengan cepat yang mempercepat proses penyembuhan jerawat. Berikut adalah contoh ubat yang boleh digunakan untuk menghilangkan cela dan jerawat.

Tenangkan selaran matahari
Aloe Vera mempunyai sifat pelindung kulit yang menjadikan kulit terlindung dari sinar UV yang dapat mengurangkan gejala selaran matahari. Lapisan pelindung juga membantu mengekalkan kelembapan sehingga membantu menenangkan selaran matahari dan dengan sifat penyejuk, anti-radang, ia kaya dengan antioksidan dan dengan mineral kulit yang bermanfaat Aloe Vera akan sempurna untuk kulit yang terbakar sinar matahari.

Menenangkan ruam, keradangan dan kerengsaan kulit
Sekarang anda sudah mengetahui bahawa Aloe Vera mempunyai sifat anti-radang dan dengan ciri tambahan seperti penyembuhan, sifat menenangkan dan kaya dengan antioksidan, anda yakin bahawa jerawat anda akan hilang dengan baik. Apa yang berlaku adalah bahawa sifat ini mengatasi radikal bebas yang merosakkan sel anda dan menyebabkan keradangan dan akibatnya, kemerahan dan kerengsaan yang timbul pada kulit yang rawan jerawat akan ditangani.

Aloe Vera mempunyai sifat antibakteria
Aloe Vera mempunyai polifenol yang membantu mencegah bakteria, oleh itu apabila bakteria yang digunakan untuk mempromosikan dan menyebabkan jerawat akan terhambat dan dengan itu dapat mengelakkan dan mengurangkan jangkitan, radang, dan jerawat.

Aloe Vera sebagai pengelupas
Dengan menyingkirkan toksin, bahan kimia, bahan asing dan kotoran kulit yang lain, kulit mula mendapat oksigen yang diperlukan, ia menjadi lebih lembut, dan tisu-tisunya menjadi lebih kuat memberi jalan kepada penciptaan kulit baru yang baru yang merupakan berita buruk bagi jerawat. Menggunakan Aloe Vera adalah cara mencantikkan kulit anda dan akan membantu menampakkan kulit segar yang bercahaya.

Aloe Vera untuk parut jerawat
Aloe Vera sangat berguna untuk mengatasi parut jerawat, mengurangkan keradangan, mengurangkan gatal-gatal dan membantu memperbaiki dan menjana semula sel kulit baru sehingga memperbaiki penampilan kulit anda dan membawanya ke tekstur semula jadi.

Gunakannya sebagai pembersih makeup
Anda tidak perlu lagi menggunakan tisu untuk menghilangkan rias wajah anda, penyelesaian yang lebih sihat dan semula jadi adalah menggunakan Aloe Vera yang mempunyai kemampuan yang sama dengan tisu. Tambahkan Aloe Vera dan bola kapas kemudian seperti menggunakan tisu dengan teliti, hapuslah solekan anda. Semua simptom jerawat anda memudaratkan simptom jerawat lain sepanjang anda menanggalkan alat solek

Menyegarkan kulit
Jerawat melonggarkan kulit anda dan menjadikan kulit anda ruam dengan tekstur yang longgar. Apabila anda menggunakan Gejala Aloe Vera seperti ini tidak akan muncul. Aloe Vera membantu menganjalkan kulit anda dengan sihat dan cantik kerana mengetatkan pori-pori kulit dan juga menenangkannya.

(Sumber: Skincareorg.com)