Kegunaan chamomile untuk kulit sunburn

Rawat Sunburn dengan Teh Chamomile

Adakah kulit anda sangat sensitif terhadap bahan kimia? Adakah anda takut menggunakan pelbagai produk untuk menghilangkan selaran matahari anda? Tetapi, rawatan di rumah memakan masa, bukan? Namun, jangan risau, pilihan alternatif adalah membeli beg teh chamomile! Ya, chamomile terdiri daripada banyak khasiat penyembuhan yang dapat memerangi selaran matahari dengan berkesan. Sekarang, Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana cara menggunakan teh, berikut adalah beberapa petua untuk anda.

Pelbagai Cara Merawat Sunburn dengan Teh Chamomile

Menggunakan Beg Teh: Prosedur ini adalah yang terbaik untuk kawasan selaran matahari yang kecil. Jadi, mula-mula beli beg teh chamomile dan kemudian dalam air rebus masukkan beg teh di dalamnya. Selepas 15-20 minit, bawa keluar dan masukkan beg ke kawasan yang terjejas. Ulangi proses ini beberapa kali sepanjang hari dan kawasan yang terbakar anda akan hilang.

Mandi di Teh: Inilah yang akan anda lakukan untuk kawasan permukaan yang lebih besar. Rebus air dan tambahkan sekitar enam beg teh chamomile di dalamnya. Simpan selama dua puluh minit dan kemudian masukkan larutan ke dalam air mandi anda. Gunakan air untuk mandi. Ini adalah proses yang cukup mudah! Anda harus mengulanginya dua kali sehari melainkan jika kawasan yang terbakar sinar matahari sembuh.

Rawatan Teh: Sekiranya anda ingin setiap hari mengapa kawasan itu kelihatan terbakar dan tidak kecokelatan, ini adalah rawatan untuk anda! Untuk mengubah luka bakar anda menjadi tan yang sejuk, ikuti langkah berikut Rebus lima atau enam beg teh chamomile dalam periuk air selama beberapa minit. Setelah mematikan api, biarkan sejuk. Rendam sehelai kain di dalamnya dan sapukan pada bahagian yang terbakar. Biarkan seperti itu selama kira-kira tiga puluh minit dan kemudian, keluarkan. Ulangi proses ini dua atau tiga kali sehari melainkan jika ia menunjukkan hasilnya.

Charms of Iced Tea: Mari kita lihat apa yang boleh dilakukan teh ais! Pertama, mulakan dengan menyeduh empat cawan teh chamomile. Sejukkan teh kecuali jika berubah menjadi ais. Setelah selesai, ambil kiub dan balut dengan kain. Letakkan yang sama di kawasan yang terbakar matahari selama kira-kira dua puluh minit. Sekarang, ulangi proses ini setiap hari.

Teh Kukus: Rebus secawan air dan tambahkan teh chamomile di dalamnya. Biarkan selama beberapa minit dan kemudian, matikan api. Setelah sejuk, sapukan ke kawasan yang terbakar dengan menggunakan bola kapas. Gunakan semula penyelesaiannya secara berterusan dan ulangi proses ini sekurang-kurangnya sekali sehari.

Bagaimana Teh menghilangkan Sunburn? Teh mempunyai antioksidan, epigallocatechin, polifenol, tanin dan terakhir, theobromine di dalamnya. Ini membantu kulit sembuh dan bertindak sebagai anti-radang. Mereka mengurangkan warna kemerahan pada kulit yang terbakar dengan menghilangkan panas dan katekin membaikinya dalam masa yang singkat.

(Sumber dari “Chamomile Tea”)