Facts

6 Kegunaan bunga lavender pada kulit sensitif

Bunga Lavender yang berasal daripada negara Perancis yang nama saintisfiknya adalah ‘Lavandula afficinalis syn.L. angustifolia (Lamiaceace). Bunga Lavender merupakan salah satu jenis bunga yang memiliki bentuk yang kecil serta berwarna unggu. Ia juga digunakan sebagai pewangi yang juga memiliki banyak manfaat bagi kesihatan manusia sejagat.

 

 

Khasiat paling utama sekali yang terdapat pada bunga lavender ini adalah aromanya yang wangi bertindak sebagai terapi stress kepada manusia. Ia sangat sesuai bagi sesiapa yang mengalami stress di tempat kerja mahupun dimana – mana sahaja untuk menghidu bau bunga ataupun minyak terapi daripada bunga lavender ini kerana ia dapat menenangkan jiwa dan perasaan stress yang dihadapi ketika itu. Sebab itu, kebanyakkan pusat – pusat spa ataupun terapi menggunakan bau bunga lavender untuk pelanggannya semasa proses berurut, terapi dan sebagainya.

 

Bunga lavender juga dapat menyembuhkan jerawat di kulit muka dan badan. Ia mengandungi anti – inflamasi dan antiseptik yang dapat membunuh bakteria yang menyebabkan terhasilnya jerawat. Tambahan pula, khasiatnya yang lain adalah dapat membantu mengurangkan dan merawat parut – parut jerawat pada kulit yang berpunca daripada tabiat picit jerawat dan jerawat pecah dengan sendirinya.

 

Ia dapat mendetokskan kulit seperti kulit kusam, tanda – tanda penuaan dan kulit kering kerana khasiatnya kaya dengan khasiat anti-oksidan. Serta juga, ia dapat mencerahkan kulit dan melembapkan kulit muka dan badan kerana mempunyai kandungan ‘cicatrisant’ dan ‘cytophylatic’ membantu menyamarkan hiperpigmentasi dan parut – parut jerawat pada kulit.

 

 

Khasiat bunga lavender yang lain adalah dapat menyembuhkan penyakit eksim pada kulit. Ia dapat mengurangkan rasa kegatalan dan merah – merah akibat ruam mahupun berpunca dari penyakit yang lain. Serta, ia juga dapat menyembuhkan luka – luka akibat dari gigitan serangga.

 

1001 khasiat yang terkandung pada bunga lavender juga boleh didapati pada produk mandian Azyma Care. Ia dirumus khas untuk merawat kulit yang bermasalah pada mereka yang mempunyai masalah jerawat di kulit badan serta kulit kering akibat dari cuaca yang panas dan kuat berpeluh semasa bersenam dan bersukan.

 

Boleh layari website kami di www.azymacare.com ataupun hubungi 019-7760647 untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *